Despre

Despre comuna Stefan cel Mare

Comuna Stefan cel Mare este situata la doar citiva kilometri de municipiul resedinta de judet si are o populatie de 3.450 de locuitori, impartita in sase sate: Stefan cel Mare, Maraseni, Cantalaresti, Calugareni, Birzesti si Brahasoaia. Suprafata agricola este de 4.890 de hectare, iar intravilanul, de 830 de hectare.

Suprafata destul de mare de teren agricol face ca in comuna sa existe o diversitate de activitati pe care le presteaza cetatenii. Locuitorii comunei noastre sint implicati atit in cresterea animalelor, cit si in cultivarea pamintului, astfel ca in comuna exista trei centre mari de colectare a produselor agricole si mai multe asociatii agricole.

Primarul a fost ales pentru primul mandat in 2000 si, de atunci, prin calitatile sale de bun gospodar si prin echipa pe care a facut-o cu viceprimarul Mihai Moraru, a transformat comuna in ceea ce el considera ca este astazi un „fief al PSD“. Dupa cum spun cei doi, lucrurile merg bine in comuna Stefan cel Mare si ar merge si mai bine daca ar exista mai multi bani. Din bugetul de 18 miliarde de lei vechi pe care l-a avut la dispozitie comuna in 2006, 1,3 miliarde au fost cheltuiti pentru protectia sociala a celor 288 de beneficiari ai Legii 416/2001.
„Sintem multumiti de activitatea lor. Am avut o oferta de servicii pentru ei care a fost onorata. Lucrarile edilitare executate de beneficiarii legii au fost lucrari de infrastructura, precum decomatarile santurilor, ecologizarea platformei de gunoi, a pasunilor si a zonelor verzi si reabilitarea drumurilor comunale Brahasoaia-Birzesti si a celui din Calugareni, a drumurilor satesti din Cantalaresti, Stefan cel Mare si Maraseni si, nu in ultimul rind, a portiunii din DN 15D ce strabate satele Maraseni, Stefan cel Mare si Cantalaresti. In zonele de varsare a riului Birlad si afluentilor acestuia, beneficiarii Legii 416 au executat lucrari de igienizare si decolmatare“, a mai spus primarul.

In ceea ce priveste viata economica a comunei Stefan cel Mare, ca in marea majoritate a localitatilor rurale din Romania de astazi, aceasta este legata de pamint.
„Subventiile primite periodic sint nesemnificative, dar o parte dintre cetateni au inteles rolul pamintului si au tratat culturile cu ingrasaminte naturale si chimice, chiar daca acestea sint cam scumpe pentru buzunarele lor“, a declarat primarul.
Din cele peste 4.000 de hectare de teren arabil, 65% au ramas nelucrate anul trecut. Aceasta situatie nu-i impiedica pe edili sa aiba planuri de mai bine pentru comuna.
„Pentru anul 2007, in primul rind, dorim infiintarea unui serviciu public care va functiona separat de primarie si consiliul local, in regim special, si se va ocupa de infrastructura in special si de alte activitati pentru dezvoltarea comunei. Vom achizitiona utilajele necesare pentru buna activitate a acestui serviciu, care va crea 10 locuri de munca pentru locuitorii nostri“, a mai spus primarul.